Trápí Vás Pigmentové skvrny?

Vystavování kůže slunečnímu záření urychluje její stárnutí a také může podporovat vznik pigmentových skvrnVnější vrstva pokožky obsahuje kromě jiného i tzv. melanocyty tvořící barevný kožní pigment, které jsou spolu s buňkami pokožky odpovědné za zbarvení příslušné části kůže.

yellow-rose-whitening_1

Sluneční záření přitom zvyšuje aktivitu i počet těchto buněk, díky čemuž dochází k nadprodukci kožního barviva, které se následně dostává i do okolních buněk pokožky a kůže tmavne.

Tvorbu pigmentových skvrn mohou významně ovlivňovat i hormony, bílkoviny, enzymy, ale i geny, které mohou způsobovat i nejrůznější poruchy, včetně poruch pigmentace známé také jako pigmentové skvrny či hyperpigmentace.

Většina forem hyperpigmentace je vyvolána nadprodukcí melaninu (kožního barviva) a jeho putováním a ukládáním v pokožce, kde může začít utvářet hnědo-černé skvrny.

 

Základní typy pigmentových skvrn:

  1. Nadměrné vystavení slunečnímu záření - pigmentové skvrny vyvolané UV paprsky Solární lentigo. Objevují se na obličeji, dekoltu či zádech, jde o estetický problém. S věkem se zvyšuje jejich počet i velikost
  2. Hormonální změny - během těhotenství, v období hormonální léčby nebo u žen užívajících hormonální antikoncepci, se může objevit Endokrinní hyperpigmentace na čele, tvářích, nosu či bradě. Hlavní roli zde sehrávají hormony spolu s dědičností a UV paprsky. Lékaři tyto skvrny nazývají melasmy.
  3. Při zánětech kůže, jizvách a poraněních (popáleninách, řezných ranách, akné). V těchto místech je pokožka působením slunečního záření náchylnější ke vzniku hyperpigmentace.
  4. Při nadměrném usazování některých kovů v pokožce může docházet k Metabolické hyperpigmentaci. Například, pokud je v těle nadměrný obsah železa.
  5. Při nedostatku vitamínu A, C, B3 nebo B12 v těle dochází Nedostatkové hyperpigmentaci
  6. Hyperpigmentace vyvolaná toxickými produkty nebo medikamenty - nejčastěji se jedná o těžké kovy, tabák či léky (např. kortikosteroidy, antibiotika).
  7. Hyperpigmentace v důsledku sekvenční fotosenzitizace - k hyperpigmentaci může také dojít, pokud se kůže po vystavení slunci dostane do kontaktu s nějakou rostlinou či s vůní ve spreji, která obsahuje esenciální oleje bohaté na přírodní chemické sloučeniny tzv. psoraleny. Hyperpigmentace se pak objevuje na krku, šíji, rukách a uších.
  8. S věkem - Stařecké skvrny se často objevují okolo 50 let, a to zejména na hřbetech rukou, obličeji a dekoltu. Lidé s tmavší pletí trpí na pigmentové skvrny více něž lidé se světlou pletí, mají totiž méně pigmentu melaninu.

 

Co dělat, když už se objeví?

V prvním kroku je zapotřebí vyloučit příčinu, která pigmentaci vyvolává.

Nejdůležitějším krokem v prevenci je celoroční sluneční ochrana pleti před UV zářením vhodným ochranným krémem s UVA/UVB s SPF faktorem, která pomáhá v omezení tvorby pigmentu a jeho ukládání v kůži.

SUN CARE SPF 50+

Pokud skvrny nejsou příliš výrazné a nejsou uloženy hlouběji v kůži, stačí používat vhodnou domácí péči s bělícím účinkem, která naruší tvorbu pigmentu. Kromě pleťových krémů jsou praktické i de-pigmentační produkty, jako je odličovací  produkty odličovací gel a odličovací tonic, sérum nebo krém. 

CHARDE_ahas_ig_2048x2048px_produkty_2

 

Účinné jsou přípravky s obsahem ovocných kyselin neboli AHA kyselin.  Profesionální kosmetické ošetření pro bělení pleti a s ovocnými kyselinami AHAs (chemický peeling), který umožní  odlučování/odstranění  povrchových vrstev pokožky, a tím dojde k zesvětlení, omlazení a regeneraci pokožky. Pro vyšší a dlouhotrvající efekt, jsou vhodné produkty s bělícím účinkem i na domácí použití

CHARDE_ahas_ig_2048x2048px_produkty